Categories
Uncategorized

Откриване на течове от парно отопление

Как да намерите теч в системата за централно отопление?

Чувате ли шумове, като съскане или изпускане от централната Ви отоплителна система? Вашата комбинирана отоплителна система на котела губи ли налягане при всяко включване? Това може да е резултат от теч. Ако имате теч в централната Ви отоплителна система, важно е да имате професионална компания за ВИК, за да я поправите, преди да изтече водата, която причинява големи щети на вашата отоплителна система, както по пода и стените около него.

Можете да спестите много време и пари, ако откриете теча в централната отоплителна система и го посочите на вашия изпълнител.

За да намерите теч в централната Ви отоплителна система, изпълнете следните стъпки:

Котела с вода – като напълвате котела с вода, можете да проверите колко време отнема напълването. Това ще направи много по-лесно намирането на теч в системата Ви за централно отопление, тъй като ще ви покаже размера на теча.

Поставете лист от цветна хартия под котела – ако на хартията се появят някакви капчици, трябва лесно да откриете теча в системата за централно отопление. Следвайте мокрите петна нагоре по централната отоплителна система и вижте дали можете да забележите откъде идва водата.

Визуално проверете всички части на котела – внимателно проверете котела нагоре и надолу, като следите за признаци на увреждане от водата. Започнете от котела и проверете всички тръби и фитинги, ако е необходимо, отстранете всички капаци. Ако не можете да откриете теча отвън, следвайте захранващата тръба (обикновено най-горещата тръба, идваща от централната отоплителна система), докато влезе в котела. Ако има някакви „Т“ връзки в тръбата, уверете се, че следвате и двете удължения.

Проверете радиаторите – понякога течовете на системата за централно отопление не се намират в котела – те са в самия радиатор. Прекаленият въздух може да корозира радиаторите ви, което води до изтичане от отвори, което може да бъде много трудно за откриване, ако имате теч.

Ако погледнете и все още не можете да откриете изтичането в централната Ви отоплителна система, може да нямате никакъв теч – вместо това, спадът на налягането може да се дължи на блокиране на една от вашите тръби.

Намирането на блокиране в тръбата ви е доста просто, стига да предприемете следните стъпки:

Проверете с ръка по дължините на тръбите – внимателно прокарайте ръката си нагоре-надолу по тръбите и радиатора, търсейки студено място. Студените петна показват блокиране на вашата централна отоплителна система (забележете – внимавайте, докато това се прави, тъй като някои части от вашите тръби все още могат да бъдат много горещи. Или носете ръкавици или дръжте ръката си близо до тръбата, без да я докосвате).

Проверете тръбата на термо-вентила – потърсете студено място по термо-вентила на тръбата, който е разположен по радиатора на котела. Ако радиаторът е хладен, но тръбата е гореща, блокирането е в един от вентилите на радиатора.

Ако цялата тръба е студена, потърсете най-студеното място, за да посочите къде е блокирането.

Ако вашата отоплителна система губи налягане, обадете се на нашите професионални ВиК услуги в София. Ние можем да решим проблема бързо и да възстановим вашата централна отоплителна система отново и да работи нормално. И не забравяйте, че ако искате да спестите време и пари, опитайте се да откриете навреме теча или блокирането на вашата централна отоплителна система, преди да стигнем ние водопроводчиците!